Inspraak commissievergadering cultuurvisie

Inspraak commissievergadering Floralia Gemeente Barneveld

Op 15 mei 2024 hebben bestuursleden Herman en Bart namens Floralia ingesproken tijdens de commissievergadering ‘Samenleving’ waar onder andere de nieuwe integrale cultuurvisie in hoofdlijnen op de agenda stond. Bij deze onze bijdrage:

Het is goed om te benoemen dat de corsocultuur in 2021 is bijgeschreven op de UNESCO Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. 

Belangrijk is dat dit om de corsocultuur gaat. In de memo wordt Floralia genoemd als ‘festival’. Maar de corsocultuur is immaterieel erfgoed. Daarom moet de Floralia gezien worden als een culturele vereniging met een traditie van meer dan 90 jaar. Ons evenement (dit jaar op 21 september!) is het meest zichtbare van wat wij doen. Maar wat nog belangrijker is dat onze vereniging het jaarrond actief is. We hebben circa 1000 leden, en er zijn ruim 100 vrijwilligers het hele jaar door bezig met de corsocultuur en dit loopt richting het evenement op naar meer dan 1000 betrokkenen

Immaterieel erfgoed is daarmee in gemeente Barneveld aanwezig en heeft een belangrijke maatschappelijke meerwaarde:

  • Het zorgt voor een betere leefbaarheid en sociale cohesie.
  • Jong, oud, uit alle geledingen van de samenleving. Iedereen helpt mee. 
  • Corso verbindt.

Het geeft identiteit aan Voorthuizen en de gemeente Barneveld. Het draagt bij aan de zichtbaarheid en dynamiek in de regio. We organiseren jaarlijks één van de grotere evenementen in de gemeente met gemiddeld zo’n 25.000 bezoekers. Wat daarnaast zorgt voor de nodige spin-off naar de lokale economie. 

Nederland heeft zich in 2012 verplicht om bij te dragen aan een gunstig klimaat voor immaterieel erfgoed. Een logisch vervolg is om dit te borgen in het cultuurbeleid. Omdat we volledig draaien op vrijwilligers, zijn de ingangen bij provinciale en landelijke overheden voor ons niet te organiseren. Wij zien hierin een belangrijke rol voor de Gemeente Barneveld.

We vragen borging en rugdekking van onze bestaanszekerheid als culturele vereniging. Wellicht in deze fase overbodig maar om het toch concreet te maken kan dat met een financiële garantstelling als vangnet, structurele financiële bijdrage voor structurele kosten en het faciliteren van bouwlocaties voor de corsowagens. Daarmee zijn de belangrijkste pijlers onder het evenement gestut. Deze bouwlocaties zijn tevens de ontmoetingsplekken voor en zijn essentieel voor het voortbestaan van de corsocultuur.  

In de memo worden professionele organisaties benoemd. Wij vinden het logischer als er een onderscheid gemaakt wordt tussen professionele organisaties met betaalde functies en organisaties met uitsluitend vrijwilligers. Als vrijwilligersorganisatie hebben we de faciliterende rol van de Gemeente Barneveld nodig. Kan dat geborgd worden in de integrale cultuurvisie?

Het gaat ons om het faciliteren, samen borgen en toekomstbestendig maken van het immaterieel erfgoed. De samenleving doet de rest! Immaterieel erfgoed biedt de Gemeente Barneveld een prachtig visitekaartje. We mogen er gepast trots op zijn! 

Deel dit bericht

Meer nieuwsberichten

Vragen na aanleiding van dit bericht?

Neem contact met ons op!

Inspraak commissievergadering Floralia Gemeente Barneveld

Goochelaar Joost

Op 17 september kunnen de kinderen maar liefst 2 keer genieten van Goochelaar Joost!

Op het podium voor Lounge3 zal Goochelaar Joost optreden om 12:00 en 16:15. Terwijl de kinderen vooraan zitten kunnen de ouders terecht bij de naastgelegen horeca: Lounge3, de Lindeboom en de Moriaan.

Joost is geen 'traditionele' goochelaar; er zitten geen grote dozen, geen luxe apparatuur, vogels, konijn of flexibele assistenten in mijn voorstellingen. Alleen de koffer en Joost. Zijn goocheltrucs zorgen gegarandeerd voor een lach en verbazing bij iedereen.

Kinder- mozaïek steken

Lekker creatief bezig zijn op het Bunckmanplein! Kinderen kunnen een eigen kunstwerkje maken op vrijdagmiddag. Voor €3,00 koop je een tableau en je maakt met dahlia’s je eigen creatie. Alle kinderen zijn welkom!

Zet je mooie plateau in je voortuin zodat Voorthuizen kan genieten van je mooie creatie, zo fleuren wij met elkaar het dorp op! Of doe mee met het kindercorso in de optocht. Maak je tableau op je fiets, skelter of wat je maar wil.

Dahlia Muziek Fietsroute

Vanaf zaterdag 17 september 11:00 is de Dahlia Muziek Fietsroute te rijden!

Het is een puzzelroute op 2 niveaus, voor jong en oud!
Onderweg staan de mooiste dahlia mozaïeken, zijn straten versiert en is er muziek op verschillende plekken langs de route op zaterdag 17 sept.

Op zondag 18 september is de fietsroute ook te rijden, enkel de muziek zal niet aanwezig zijn.

Nieuw! Het Corsofeest!

Een nieuwe opzet dit jaar! Samen met Lounge3, de Moriaan en de Lindeboom sluiten we het bloemencorsofestijn af op het horecaplein.

DJ Nay-Less, gezelligheid, hamburgers, drinken en de prijsuitreiking. We maken er een feestje van!

Vanaf half 9 tot 0:00 op het horecaplein, tot dan!