Over Floralia Voorthuizen

Over Floralia Voorthuizen

Elke derde zaterdag van september staat Voorthuizen weer in het teken van het Floralia bloemencorso!

Zo’n 100 vrijwilligers zijn door het jaar heen druk met Floralia. De laatste week loopt dit aantal op tot zo’n 1000 betrokken mensen. Het evenement trekt gemiddeld jaarlijks 20.000 bezoekers.

Er zijn vele corsoteams maandenlang bezig met het ontwerpen en bouwen van de prachtige wagens, een sterk sociaal fenomeen in Voorthuizen!

De geschiedenis van Floralia Voorthuizen

De Floralia werd in maart 1933 opgericht naar aanleiding van een initiatief van wijlen de heren W. koopman en C Scheeper. Twee heren die in hun leven wel van zich hebben doen spreken om verschillende redenen. Voor dit toen genomen initiatief heeft het huidige bestuur nog steeds grote bewondering. Zij stelden zich ten doel om kinderen liefde voor bloemen en planten bij te brengen. Om dat doel te bereiken werden in het voorjaar stekjes verkocht. Wie hiervan de mooiste plant kweekte kreeg een prijs.

De floraliaplanten betroffen toen vooral fuchsia, begonia, salvia, ageratum en coleus. Uiteraard geschiedde de keuring op een tentoonstelling. Dat was de voorloper van de huidige tentoonstelling hoewel die vooral de laatste jaren enorm is aangepast aan deze tijd. De Floraliavereniging heeft verschillende malen donkere wolken zien overdrijven. Door omstandigheden voortvloeiende uit het oorlogsgebeuren, heeft de Floralia tijdens deze donkere periode niet gefunctioneerd. De geldpot was ook leeg na de oorlog. Met 35 cent is men toen toch weer van start gegaan. Met vereende krachten, zelf plantjes potten enzovoorts is men er weer bovenop gekomen.

In 1953 werd er zelfs een heuse bloemenkoningin “Flora I” in het leven geroepen om het geheel nog meer kracht bij te zetten. In de 70-er jaren kwam de klad in het versieren van met name grote wagens, waarmee het aanzien van het corso zienderogen achteruit ging. Het toen zittende bestuur nam toen het besluit dat het op bloemen gebaseerd festijn volledig om te zetten naar een totaal bloemenfestijn zonder bazaar en alleen maar bloemen, bloemen en nog eens bloemen. Dit had een goede uitwerking want na die jaren werd alles alleen maar uitbundiger en vooral beter van kwaliteit. Met de jurering werd het dan ook steeds moeilijker om de factor afwerking nog te benoemen in de punten omdat alles zo uitstekend werd en wordt afgewerkt.

Er is een tijd geweest dat er nog maar 2 buurten meededen aan het corso. De Noordersingel en de Harremaatweg. De toenmalige bestuursleden Hofland en v.d. Kraats zijn toentertijd op pad gegaan om te kijken of er nog animo was te vinden voor de corso. Toen bleek dat er wel animo voor was maar dat men in veel gevallen onbekend was met de gang van zaken. Vooral de opkomst van buurtvereniging Roelenengweg deed van zich spreken. Dit gaf hun recht van spreken en daar werd op een volgende jaarvergadering ook dankbaar gebruik van gemaakt door de heren D. v.d. Heuvel en K. Bakker. Maar zij kwamen niet met lege handen; zij voerden daadwerkelijk de aanmoedigingsbeker in. Zij knokten er voor om de deelnemende buurten een startgeld te geven in plaats van prijzengeld en werden verhoord. Nadien werd ook nog de wettelijke aansprakelijkheid geregeld.

Voorheen kweekte men zelf bloemen, maar nu is het een dahliagebeuren geworden. Dahlia is de bloem bij uitstek om in de maanden augustus en september te gebruiken een praalwagen mee op te tuigen. Zo’n zestien jaar geleden werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van dahlia’s op bestelling die toen ongeveer 3 cent per stuk kosten. Tegenwoordig heeft men een officiële bloemencommissie die zorg draagt voor de complete afhandeling betreft inkoop en distributie. Gelukkig is de animo van de corsoteams nog steeds groot te noemen, hoewel er af en toe wel een wisseling van corsoteams plaatsvindt zegt dit gelukkig niet dat ze nooit meer op het toneel zullen verschijnen.

Corona edities

In maart 2020 terwijl de plannen al gemaakt werden voor het bloemencorso en de meeste ontwerpen al klaar lagen gooide Covid19 roet in het eten. Vrij snel werd duidelijk dat een evenement wat 10 duizenden bezoekers trekt in niet te controleren gebied onmogelijk was. Het bestuur is samen met de corsoteams op zoek gegaan naar alternatieven. In 2020 en 2021 kon er zo vorm gevonden worden waarbij niet de optocht reed maar de mensen zelf. Door hee Voorthuizen stonden dahlia creaties, een fietsroute bracht iedereen langs de creaties. Ook individuele deelnemers konden meedoen met een tableau. Een onverwacht groot succes! Beide edities trokken meer dan 10.000 fietsers en veel mensen hebben op een nieuwe manier kennis gemaakt met Floralia.

Sinds 2022 is er een combinatie gemaakt van het bloemencorso en de fietsroute.

Corsoteams

Naast de individuele deelnemers zijn er 9 corsoteams die met veel enthousiasme elk
jaar prachtige creaties maken. Neem gerust contact met ze op en help mee met bloemsteken,
bouwen of andere gezellige werkzaamheden!

Floralia Voorthuizen Waar kan je ons vinden?